Pokud jedete do Chorvatska mimo jiné i za zábavou, určitě oceníte nabídku folklorních akcí a karnevalů, které se konají na pobřeží Jaderského moře a na chorvatských ostrovech. V červnu můžete například navštívit Mezinárodní záhřebskou folklórní přehlídku, která se pořádá už od počátku šedesátých let. Zde se dozvíte více o chorvatské identitě a kultuře a bude to jistě milé zpestření vaší dovolené. Pokud byste rádi navštívili nějaký z karnevalů, můžete se zúčastnit Mezinárodního Rijeckého karnevalu nebo karnevalu v Dalmácii. Za zkoušku určitě také stojí návštěva festivalu „Kaj Su Jeli Nasi Stari“. Jedná se o akci, kde budete mít možnost ochutnat specifická chorvatská jídla a nápoje.
Co se týče chorvatské kuchyně, je velice pestrá a různorodá. V každém regionu vaří své vlastní speciality, navíc v minulosti byla ovlivněna například kuchyní italskou, maďarskou nebo rakouskou. Většina těchto jídel bývá připravována na grilu, na roštu nebo ve velkých železných nádobách. Jako přílohu používají převážně jen zeleninu.
Jako tradiční chorvatské jídlo by se dala považovat sušená vepřová šunka – pršut. Ta se nejprve syrová suší na vzduchu a poté udí. Nejčastěji bývá podávána s bagetou, ovčím sýrem a olivami.
Mezi oblíbené patří jehněčí maso. To bývá připravováno na různé způsoby, nejčastěji však na rožni nad přímým ohněm. V přímořských destinacích se v každé restauraci setkáte s velkou nabídkou ryb a mořských plodů. Ryby bývají připravovány buď na roštu, nebo dušené se zeleninou a bylinkami, nebo na způsob zvaný lešo – ryba je vařena ve vodě s česnekem a dalším kořením.
Mezi nejznámější chorvatský nápoj patří pálenka – rakija. Ve většině hospod vám ji přinesou po jídle pro lepší trávení. Chorvati totiž o této pálence tvrdí, že má léčivé účinky. Neoblíbenějším druhem je tzv. travarice, jedná se o rakiju se středomořskou trávou uvnitř láhve. Dalšími druhy je například loza, která se pálí z hroznového vína, nebo nám známá slivovice a hruškovice. Dalším velmi oblíbeným nápojem je silná černá káva, Chorvati jí vypijí několik šálků denně. Chorvati také pěstují a vyrábí vlastní víno. Prodává se zde mnoho druhů vín, nejčastěji jsou dělena stolno vino, kvalitetno vino a na vrhunsko vino.
Zajezdy
Galerie
Napsali jsme
Home › Nezařazené › Zábava a Chorvatská kuchyně